tisdag 26 januari 2010

Crème brulée á la choklad

Detta är en väl använd liten sak!! Och en god efterrätt..(inte gasbrännaren)




Receptet är för 4 personer


3,75 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 vaniljstänger
8 äggulor
70 g strösocker
1 tsk kakao
100 g god mörk choklad, bruten i bitar
strösocker att bränna



Klyv vaniljstängerna och skrapa fram fröna. Hacka stängerna. Låt frön och stänger sjuda i mjölken och vispgrädden i 5 min.

Lägg äggulorna i en skål (som sen ska kunna rymmas i kastrullen) och vispa dem pösiga med sockret och kakaon. Häll vaniljgrädden långsamt i smeten under omröring.

Värm ugnen till 150 grader. Häll 3 cm vatten i den tomma kastrullen, låt det sjuda upp och sätt ner skålen med krämen. Låt krämen sjuda långsamt under omröring i 5 min. Sila bort vaniljstångsbitarna.

Ställ fyra ugnsfasta portionsformar i en långpanna och fördela chokladbitarna i dem. Häll smeten i formarna. Fyll långpannan med vatten upp till halva formarna. Grädda i ugnen 30-45 min. Krämen ska vara "gungig" mitt i.

Låt svalna, strö socker över och bränn av med en liten blåslampa eller under ugnsgrillen (passa noga!).

4 kommentarer:

  1. you make my dream come true!:)

    SvaraRadera
  2. Jag måste nog ta och införskaffa mig en brännare också. Jag provade att karamellisera sockret i ugnen på grillfunktionen men det blev inte 100% bra..

    SvaraRadera
  3. Fick en brännare i början på månaden. Har provat att göra vaniljbrylé men choklad låter strået vassare! Ska prova detta på lördag.

    Tack för receptet!
    /Sussi

    SvaraRadera