söndag 31 maj 2009

Chapati

Mycket gott bröd, till soppa eller vad man än kan tycka..Ja ni har nog ätit sådant någon gång...





3-4 dl Fullkornsmjöl
½ tsk salt
1½ dl ljummet vatten
1 msk olja eller smälr smör

Blanda mjöl, salt, vatten och knåda ihop till en liten smidig deg.
Täck bunken med en fuktig handduk och låt vila i 30 min.
Ta upp degen och knåda den väl i ca 10 min. är degen för lös s knåda in mer mjöl.
Dela degen i 10 bitar. Kavla ut dem tunnt, ca 12 cm i diameter (om man vill). Mjöla flitigt.
Hetta upp stekpannan och smöra/olja in om du inte använder en teflonpanna.
Grädda varje bröd 30 sek, tills det bildas bruna blåsor, vänd och grädda lika länge på andra sidan.
Lägg bröden på hadduk och låt svalna.


(bild kommer snart)

torsdag 28 maj 2009

Nonstop Eating Cookie

Detta é en mycket god kaka. Alla som smakat den vill bara ha fler och ännu fler.
Enkel att göra oxå.





16 stycken


115 g smör
115 g farinsocker
1 msk ljus sirap
½ vaniljessens eller vaniljsockker
175 g vetemjöl
85 g chokladdragéer, tex Non stop




Mitt bästa köp är Teflonpapper som går att diska 1000 gånger och man slipper smöra plåtar och dyligt. Ett litet tips bara.




Rör smör och socker vitt och luftigt med elvisp och rör ner sirapen och vaniljessensen.
Sikta ner hälften av mjölet. Rör ner non stopen och sedan resten av mjölet. Arbeta ihop till en deg.
Forma till 16 bollar och lägg dem glest på plåt. Platta inte till dem.
Grädda kakorna i 180 grader, 10-12 min. Låt dem svalna något på bakplåt.
Servera till saft eller mjölk. Perfekt på kalas.


bloglovin

onsdag 27 maj 2009

Nightmares

Vem tycker inte att choklad i kakor é sanslöst gott räcker upp en hand.
För mej é choklad livet. Här kommer ett efterfrågat recept på mina Mardrömmar.
Mycket goda...





Cirka 50 stycken


200g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
½ tsk hjorthornsalt
ca 5 dl vetemjöl

Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt vaniljsocker, kakao och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
Trilla ut degen till små eller stora kulor.
Lägg dem på plåt och grädda i 150 grader 15 min.


...Lovar att ni kommer drömma alldeles underbara mardrömmar.

Nobless cookies

Det doftar nybakade kakor i hela huset och Hugo sitter brevid mej och slickar sig runt munnen.
Vi ska snart smaka på dem...





20 stycken

150g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
20 dumlekolor
20 nobless (Jag har valt mint)

Smällt smör och blanda ner övriga ingredienser. Obs! Alla utom dumle och nobless.
Klicka ut smeten i formar, tryck i dumle och mer smet ovanpå om man vill.
Grädda kakan i 175 grader 10-15 min.
Ta ut kakan och lägg noblessen på. Låt svalna något innan servering.

tisdag 26 maj 2009

Smulig rabarberpaj

Ja jag skulle ha tagit bilden innan vissa började smaska i sig den (inte bilden utan kakan *ler*). Men jag hann inte, så god var den...



Ingredienser
100 g smör
3 msk strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn

Fyllning:
400 g späd rabarber, (cirka)
0.5 l skivade jordgubbar
1.5 dl strösocker
1.5 msk potatismjöl
Till servering:
Lättvispad grädde

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
2. Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl.
3. Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen.
4. Grädda pajen på 225° i ca 15-20 minuter.
5. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass

måndag 25 maj 2009

Orgasm

Det finns ju vissa som går igång på lite av varje. Choklad kan vara rätt upphetsande. Och denna kaka é så sanslöst god. Om man gillar polkagris, choklad och kakor så é den här oemotståndlig!



Ingredienser:

150 g mörk choklad
50g smör
2,5 dl strösocker
3st ägg
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
75 g polkagris, krossad
1 st form, 20x30 cm

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175°. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan.
2. Vispa socker och ägg pösigt.
3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och krossade polkagrisar.
4. Blanda den smälta chokladen med äggsmeten. Vänd slutligen i mjölblandningen.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en form ca 20 x 30 cm och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 30 min. Prova med en sticka att kakan inte är kladdig. Ta ut och låt kallna.

lördag 23 maj 2009

Strange chocolate



150g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
2 dl vispgrädde
25g smör
100g mörkchoklad Marabou + 100g After Eights
2 msk rostade pinjenötter
½ l jordgubbar

Smält smöret i en stor kastrull, tag av från värmen och rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Tillsätt äggen ett i taget, sist vetemjölet. Häll i smord form. Grädda i ugn 175 grader ca 20 min, låt svalna. Koka upp grädde och smör, tag av från värmen och bryt ner chokladen, rör tills den smält och låt svalna  i kylen 30 min. Tag ur kakan, bred på tryffeln och strö pinjenötter och dekorera eventuellt med jordgubbar 

torsdag 21 maj 2009

Sweden rocks


Eller Brysselkex...

Receptet é till 50 st.

200g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

garnering socker och karamellfärg

sätt ungen på 200 grader och baka i 10 min.

Börja med att blanda socker och smör poröst, tillsätt vaniljsocker/potatismjöl och vetemjöl.
Blanda tills det blivit en deg. Dela degen i 2 bitar och forma till två avlånga korvar som sedan rullas i socker med önskad färg.
Plasta in och lägg i kyl en timme.
Skär i ½ cm tjocka skivor och grädda i ugnen 10 min. Låt svalna något innan ni serverar dem.

måndag 18 maj 2009

Kalljästa Kanelbullar deluxe

Det blåa é klart färg blandat med smör,socker och mandelmassa

50 g jäst
5 dl kall vispgrädde (eller mjölk)
150 g rumstempereat smör (eller milda bak)
1 tsk salt
1 dl strösocker
15 dl vetemjöl (ca 900 g)

Fyllning:
Smör, socker och kanel eller vad man än önskar

  • Smula jästen och blanda ut i lite av vispgrädden. Tillsätt resten.
  • Tillsätt smöret, socker, salt och sist i mjölet. Arbeta samman degen i ca 10 min.
 Jag använder Alltid maskin och brukar låta den arbeta på tills degen riktigt glänser och är fast och fin. Inte för fast. Man kan peta med fingert på degen, om den skjuter sig tillbaka är den okej.

  • pudra lite lätt med mjöl på degen, sätt på platsfolie (som färbättrar jäsningen) och låt hela bunken stå i kylen i ca 8 - 12 timmar.
Åtta till tolv timmar senare...

  • Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Låt vila en stund. Dela degen i 2 bitar och kavla ut till en avlång kaka. ca 25 x 50 cm.
  • Bred på din fyllning och rulla ihop. Skär i bitar och lägg i formar på plåt med snittytan upp. Låt jäsa i 30 min.
  • Pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugn 250 grader mellan 5 och 8 min.
Låt svalna eller ät upp dem direkt.
Funkar att värma på igen.