tisdag 3 november 2009

Skåne Limpa

Skåne é så jäkla vackert på sommaren..Nu på hösten é de lika tradigt som resten av världen.
Ett gott bröd som också brukar kallas skånekavring.



Deg 1
1 liter hett vatten
1 ½ liter grovt rågmjöl

Deg 2
75 g jäst
1 msk salt
1 dl filmjölk eller 1 tsk ättiksprit, 12 %
½ dl ljus sirap
ca 1 liter vetemjöl

Pensling Varmt vatten

Häll det heta vattnet över rågmjölet och blanda massan väl. Låt den stå övertäckt över natten.
Nästa dag tillsätt smulad jäst, filmjölk, salt och sirap. Jäs degen i 30 min.
Arbeta in vetemjölet till en fast deg. Knåda den grundligt och dela den i 2 bitar.
Rulla var del till en slät och sprickfri längd, lägg längderna i en smord och bröad form ca 1 ½ liter.
Låt dem jäsa knappt till dubbel storlek. Grädda bröden i nedre delen av ugnen, 175 grader ca 1 ½ timme. Pensla med varmt vatten strax innan bröden tas ut och låt dem kallna inlindad i bakduk på gallen.

tips..Krydda degen med önskad smak tex kummin 1 ½- 2 msk.

1 kommentar:

  1. Håller på att jäsa deg nu. Ska baka den där limpan. Det är kul att prova något nytt.
    Exexperimentar med olika degar. Gillar sånt. Lider lite med maken som får vara provsmakare då hihi....

    Ha det gott nu.
    Klems Synne.

    SvaraRadera