måndag 9 november 2009

Palsternacksbröd

Ett kompakt och syrligt gott bröd med inslag av Palsternacka.. Jag har helt snöat in på surdegs bröd och gör ett bröd var 3e dag. Alla olika men med samma grund.
Detta recept är Fru Mandelmanns:



Börja med att sätta en surdegs start. (Denna start eller kultur har ni sedan i kylen och matar den var 14e dag. Och däri mellan är det bara att baka på)

Dag 1:
½ dl rågmjöl, gräna grovt
1 tsk honung
1 ½ dl ljummet vatten

Blandas till en gröt gärna i en rengjord glasburk, plasta och ställ varmt.

Dag 2 & 3:
Mata med ½ dl rågmjöl och 1 ½ dl ljummet vatten.

Dag 4:
Starten ska vara tjockflytande och lukta friskt/smaka syrligt.
För att hålla den vid liv matar ni den var 14e dag med ½ dl vatten och ½ dl rågmjöl.
Om ni är osäkra så frys in en bit ifall ni skulle glömma mata den.

Så nu när ni gjort er surdeg och vill baka era bröd. Tar ni fram burken från kylen och kavlar upp ärmarna...

På kvällen blandar ni i en skål:
2 dl vatten, 35 grader
2 dl rågmjöl
2 tsk surdegs start
Plasta och ställ varmt

På morgonen tar ni fram skålen och matar den med 2 dl vatten och 2 dl rågmjöl.
Täck över med plasten och ställ tillbaka i värmen. (Intill en spis, ett element eller ovanför en kyl)
Låt den stå och gosa tills ytan é söndersprängd av bubblor och man hör att den lever.

Tillsätt 2 dl grahamsmjöl och 2 dl rågmjöl, upp kokt palsternacka med lite spad.
Blanda samman och stjälp upp i en brödform. Låt den stå tills degen jäst upp till kanten. Värm ugnen till 250 eller 300 grader (beroende på hur högt ens ugn kan gå). Ställ in formen och sänk till 200 grader. Grädda i ca 50 min. Använd en brödsticka och håll koll på inner temperaturen. 98 grader.

Många i min omgivning tycker att surdegsbröd é så jobbiga att göra. Men jag tycker att ni har fel! Det sköter sig själv, och ni kan göra hur mycket andra saker undertiden.
Ju längre brödet får bubbla ju syrligare blir det. Efter att det vart i ugnen så plasta in det även om det é varmt. Det kommer dra till sig alla smaker och mognar för va dag som går.

4 kommentarer:

  1. Takk for oppskrift og inspirerense blogg!!
    Nå fikk jeg lyst til å bake:)

    Klem fra Anett:)

    SvaraRadera
  2. Det borde jag baka med mormor ikväll!

    SvaraRadera
  3. Detta bröd låter fantastiskt smaskigt så jag måste nog testa att göra det. Än så länge har jag inte testat att baka surdegsbröd eftersom jag tycker att det verkar lite bökigt men jag ska ge det en chans, bäst att jag börjar mata igång en surdeg redan ikväll innan jag hinner ångra mig ;) Tack för en inspirerande blogg!

    SvaraRadera
  4. Tack så mycket för kommentaren i min blogg :)
    Måste säga vilken härlig och bra blogg du har :)

    SvaraRadera