lördag 8 augusti 2009

Maderia

Måste ta och putsa min lins för de va värst va mina bilder é suddiga. Ljuvlig sommar dag vi har, 40 grader var det mitt i solen innan, perfekt för alla semesterfirare...


Fyllning:

400 g plommon
½ dl socker
½ dl vatten
3 msk Maderia

Botten:

300 g mandelmassa
3 ägg
1-2 msk maderia

Glasyr:

150 mörk blockchoklad
1 msk matolja

Börja med plommonfyllningen. Kärna ur plommonen och skala dem, antingen genom att skålla dem och dra av skalet, eller helt enkelt med potatisskalare.
Skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt sjuda på svag värme tills såsen tjocknat, vilket tar ungefär 45 min.
Rör då och då för att få en jämn sås.

Förbered under tiden kakan. Börja med att smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Riv mandelmassan och tillsätt ett ägg i taget. Rör till en slät smet och häll i formen.
Grädda 25 min i 175 grader. Låt kakan svalna och skvätt över 1-2 msk maderia.
Dra såsen från värmen när den tjocknat. Låt den svalna och tillsätt därefter maderian.
Bred såsen över kakan och låt stå i frysen så den blir lättare att glasera.

Bryt chokladen i bitar och smät över vattenbad. Tillsätt några droppar matolja och blanda noga. Bred chokladen över kakan och ställ kallt att stelna.
Kakan blir saftigare och godare för var dag som går, så förbered den gärna någon dag i förväg. Förvara i kylskåp och servera eventuellt med en klick grädde.

3 kommentarer:

  1. Ja haha den var väldans god & fin att de på dessutom :)!

    Sommaren har varit härligt solig & ledig, din då?

    Den här såg ju inte dålig ut, har hittills inte provat baka något med just plommon! Det kanske vore något!
    Bakade däremot cupcakes idag :)

    SvaraRadera
  2. svar: nej det va inte så jäkla kul! fast idag har jag mått lite bättre så jag kunde ta mig ut en runda iaf:) den har varit ganska bra, långt ifrån vad jag hade väntat mig men bra:) själv? :) kram!

    SvaraRadera
  3. Tack er blogg va oxå fin, :) jag vet inte riktigt jag tycker om mycket men kladdkaka är ju alltid gott :P jag har precis lagt till er..

    SvaraRadera