måndag 15 juni 2009

Frukostbullar

Finns det något godare än nybakta bullar till frukost?! Dessa dinkelbullar é supergoda..Ska ta en till innan jag ska ge mej hemifrån...Ingredienser

Dinkelvete är ett extra näringsrikt ursprungsvete som finns både i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälsokostaffärer. Det är vanligt förekommande i Tyskland och odlas även en del i Sverige. Dinkel ger brödet en extra god och fyllig smak. Inger har skickat oss ett recept på ett lättbakat bröd. Mängden vetemjöl kan variera något beroende på vilken sorts flingor som används och hur länge de har dragit i degvätskan.

Gör så här:

1. Blanda dinkelflingor och vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
2. Rör ut jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt sirap, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Spara lite mjöl till utbakning. Täck med handduk och låt jäsa 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200°. Ta upp och arbeta degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar, dela varje del i 6–8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20–30 min.
4. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.

3 kommentarer:

  1. Önskemål; frukostbröd som är lite grövre (typ rågmjöl/fullkornsbröd) :*
    Blev väldigt sugen på att baka bröd nu..

    SvaraRadera
  2. åh detta verkade gott och enkelt! har bakat eget bröd i över tre år nu, men det är alltid bra att variera sig, och frallor ska inte underskattas!

    SvaraRadera