tisdag 15 maj 2012

Syrliga Jordnötsbakelser


Mördeg:
150g smör
4 dl vetemjöl
2 msk daddelsirap eller vanlig honung
1 ägg
½ msk vatten

Nyp ihop mjöl och smör i en bunke. Tillsätt vatten och sirap och få ihop till den smidig deg. Knåda inte förmycket, bara så den blir fast och jämn. Plasta och lägg i kyl ca 30 min.

Koka upp 2 dl hackad ananas och 3 dl tärnad rabarber med stjärnanis, 2 msk vatten, 1 kanel stång och 1 msk daddel sirap. Rör om då och då tills frukten mjuknat. Ta bort stjärnanisen och kanelen. Häll upp i en skål och låt svalna.

Vispa 1 dl äggvita (ca 3 ägg), 2 ½ dl florsocker till hårt pösigt skum. Blanda i 2-3 tsk jordnötssmör.

Nu é det dags att göra denna läckra kaka.
Börja med att kavla ut mördeg, stick ut lagom stora bitar med ett glas. tryck ut i den form du önskar. Jag använde små mandelmussleformar.
Klicka i den syrliga kompotten, täck med jordnöts marängen och kavla ut mördeg som du skär långa remsor och lägger som ett kors ovanpå.

Grädda i 175-200 grader 20 min. (beroende på ugn) Låt svalna på galler innan du knackar ut dem från formen.



5 kommentarer: