fredag 25 maj 2012

Grovt nötigt surdegsbröd

Sätt en så kallad fördeg:

100g rågsurdeg
150g vatten
150g grovt rågmjöl

rör ihop till en gröt och plasta skålen som sedan ställs på ett lagom varm plats och helst inte ivägen. Så i tv soffan e inte rätt ställe! låt vila i 3-4 dagar
3-4 dagar senare bör de dofta syrligt om gröten. Kan se lite mörk och tråkig ut på sina ställen, men det e inget och bry sig om.
Börja med att röra om i gröten, häll i 500g ljummet vatten, 400g vetemjöl, 300g grovt rågmjöl, 20g salt och 10g jäst.
Degen kan bli lite trög och torr men häll då bara i lite mer vatten.
Antingen plastas skålen eller så stjälpes degen upp i en oljad plastlåda med lock. Vila i 2tim.
Värm ugn till 250/275 grader med en plåt däri.
Upp med degen på mjöl bakbord. Vik ihop, från sidorna och in.
Gärna i grovt mjöl.
Dela i 2 bitar. Tag ut plåten, mjöla och på med bröden. Grädda först 15min, sänk till 200 grader och ytterliggare 30 min.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar