torsdag 6 januari 2011

Toastmaster

Detta bröd är lite grövre än vanligt rostbröd, och min version är lite mer matig och bra för magen iom linfröna.
Måste nog tillägga att detta är Toastens Mästare!! Det kräver att man rostar det.



Dag 1:  1 msk linfrö, 1 msk salt, 3 dl råg eller vetekross, 2 dl dinkelflingor, 1-2 dl solrosfrön, 5 dl kokhett vatten

Mät upp alla de torra ingredienserna i en bunke och slå över det kokheta vattnet. Rör om och täck bunken med plastfilm, låt stå i rumstemp till nästa dag.

Dag 2: 2-3 msk smör till formarna, 17 dl vetemjöl, 1 pkt jäst, 5 dl kokhett vatten, 1 msk honung

Ta två brödformar och smöra dem, klä bottnen med bakpapper.
Blanda samman 8,5 dl vetemjöl med jästen och häll i "dag 1" och rör om väl, tillsätt honungen och det kokheta vattnet.
Häll i resten av mjölet och arbeta samman den lösa degen. Stjälp upp på ett mjölat bakbord och knåda samman degen med mjölade händer.

( Ja degen ska vara kletig! brödet blir så otroligt gott så låt bli att tillsätta mer mjöl än det står i receptet. Lita på mej! )


Dela degen och fyll formarna. blöta degen med fingertopparna så degen fördelas någorlunda jämt i formarna.
Låt jäsa under en våt bakduk i 1 timme.
Värm ugnen till 200 grader och grädda i 50 min. Stjälp ur bröden och grädda ytterliggare 10 min upp och ner på ett galler eller plåt.
Låt svalna under bakduk.


(viktigt för toast att de får svalna helt innan man skär i dem, annars sjunker de samman som en svamp)

Krävs inget pålägg, bara en klick smör..Mums!

3 kommentarer:

  1. Så fort jag köpt rågkross skall ja ta och baka detta brödet

    SvaraRadera
  2. Hey! Du har fått en Award av mig =)

    http://carolineisaksson.blogspot.com/

    SvaraRadera