torsdag 15 juli 2010

Sura Tanten


Sura tanten é ett enkelt surdegs recept som legat i gömmorna ett tag. Påminner om martins.

kräver att man har en vetesurdeg.

Dag 1 blandar ni 100 g surdeg, 150g vatten, 150g vetemjöl. Plastar och ställer på ett lagom varmt ställe.
Nästa dag när ni vaknat, ätit frukost och utfört de sysslor ni haft lust med är det dags att tillsätta ca 7g jäst, 500g vatten och 800g vetemjöl.

Blanda samman på låg hastighet 4 min, öka hastigheten i 3 min. Tillsätt 20 salt och kör degen ytterligare 3 min.
Degen bör släppa från kanten men det är inget tvång. Det går att låta den vila och sen kör ni den igen men skräpa över degen i en oljad plastlåda eller i en större skål. Plasta/sätt på locket och jäs till dubbel storlek el 2 timmar. 

Sätt ugnen på 250 grader. 2 plåtar, en oöm i botten och en att grädda på.

Blöta era händer. Ta ett tag om degen, vik in från alla sidor till ett litet paket. Upprepa igen efter 30 min.
Stjälp upp på mjölat bakbord. Dela i 2 bitar. Platta inte ut!! dra lät ut degen och vik ihopa. Skraven kommer att sprika vid gräddningen.
Lägg på bakpapper och dra över på den varma plåten. Häll vatten eller isbitar på den undre plåten.

Sänk till 225 grader i 15 min. Sänk sedan till 200 grader i ca 20 min. Innertemp 97 grader.

Sura tanten är syrligt god med en klick smör eller rosta henne och släng på en skiva ost.

2 kommentarer:

  1. Ha ha. Sura Tanten var ett så coolt namn på brödet.

    SvaraRadera
  2. Jag äter inte vetemjöl så det här brödet går fetbort just nu...
    Men jag funderar på att sätta en vetesurdeg och ha hemma, kanske kan man baka lite grövre bröd på en sådan?

    SvaraRadera