tisdag 2 februari 2010

Stenugns Bakat Surdegsbröd

Här har ni ett mycket enkelt surdegs bröd som får samma härliga skorpa som Pain de martins bröd men är mycket enklare, inte lika många moment och dessutom bakas det i en jutgärns gryta. Ni kommer få känslan av ett stenugns bakat bröd. Och själv så tycker jag det passar perfekt till soppa eller gryta med lite fart i.



Ingredienser
Beräknat för 1 portion
430 g 
vetemjöl, valfri sort
345 g 
ljummet vatten
1 g 
ekologisk jäst
8 g 
salt
1  
solid gryta med lock

extra mjöl till formning




Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet i en stor skål. Rör i mjöl och salt. Det blir en mycket lös deg. Degen ska inte knådas, bara röras ihop. Ställ degen på jäsning 18 timmar i rumstemperatur.
När den har jäst och ser fin ut och man ser tydliga glutensträngar när man tippar skålen, ska den hällas ut försiktigt på ett lätt mjölat bord. Vik in degen över sig själv 2-3 gånger.

Låt degen vila på köksbänken i 20 minuter. Forma sedan till ett bröd, dock utan att slå ner den helt. Vik in den i sig själv tills degen blir en stram boll. Ställ till jäsning på en mjölig bakduk eller i en mjölad skål på ett varmt ställe.
När degen nästan har jäst till dubbel storlek är det dags att ställa en gryta i ugnen i 250 grader. Använd stålgryta, järngryta, emaljerad gryta eller en av lera - huvudsaken att det finns ett lock som passar.

När grytan är varm och degen har jäst så pass att avtrycket blir kvar när man stuckit ett finger i den, så tippar man försiktigt över degen i grytan. Lägg på locket och ställ den i ugnen i 250 grader cirka 30 minuter.
Sen tar man av locket och gräddar klart brödet. Man kan tippa ut det ur grytan och höra om det låter ihåligt när man knackar på undersidan, gör det så, är det klart. Vänd ut på ugnsgaller och låt svalna. Vänta med att skära i det tills det har svalnat.

Receptet är inspirerat av New York-bagaren Jim Lahey. Så småningom glömmer man vågen och gör en deg som har den rätta konsistensen utan att mäta sig fram.
Om man gör det här brödet med Ölandsvete eller dinkel, ska man använda mera vatten. Cirka 1 dl mer.

19 kommentarer:

  1. Detta måste jag tipsa min pappa om. Han älskar att baka:)

    SvaraRadera
  2. Hej favoritbagarna :) Ni är så bra att jag tycker ni är värda en blog award! Ni kanske inte lägger ut sånt här, och det är helt ok, men ni får en i alla fall! :) Kram Tina (www.ikeepondreaming.blogspot.com)

    SvaraRadera
  3. Namn, namn vilket gott bröd.
    Har en järngryta men locket är ju av aluminiun tror jag. Funkar det?

    Eller kan man ta en avlång gryta med glaslock?
    Många frågor och funderingar kring ett bröd.
    Skulle gärna ha en bra oppskrift på surdegsbröd. Vill prova att baka det. Du vet ett sånt där man gör surdegen och den ska stå i några dagar?
    Har du nått hett tips på det?

    Nu ska jag ut och skotta snö igen. Snöstormen har slagit till i nabolandet nu.
    Inte kallt, men fytterakkern vad det snöar....

    Hälsa de andra glada bagarna.
    Kramen Synnöve.

    SvaraRadera
  4. Svar: Hehe ja min drömkropp är det absolut inga fel på ;) Tänk om den riktiga kroppen kunde vara lika snygg :P

    SvaraRadera
  5. Svar: Vad kul att du vill vara med i Veckans blogg. På onsdag (10:e februari) väljer jag ut sex bloggar som får chansen att vinna =)

    Allt bra med dig idag?

    Kram

    SvaraRadera
  6. Svar: Hehe... Kom hit och ät lite choklad då :P

    Kram

    SvaraRadera
  7. nej, just nu har jag inte många förslag på vad du kan odla? Har du stort växthus?

    SvaraRadera
  8. Svar: Haha ja en chokladfontän är nog rätt farlig för figuren :P

    Kram

    SvaraRadera
  9. Svar: Ja det är den verkligen =)

    SvaraRadera
  10. Looks cool!! :)
    xoxo,
    http://intheliteralsenseoftheword.blogspot.com/

    SvaraRadera
  11. måste säga det att mat är bättre än tigerbalsam. men det är bra grejer :P

    SvaraRadera
  12. hehe låter bra eller du kanske vill äta tigerbalsam??? :P

    SvaraRadera
  13. haha tror jag säkert. :P haha

    SvaraRadera
  14. "Vik in den i sig själv tills degen blir en stram boll."
    Fattar inte ???

    SvaraRadera
  15. Det är en golden retriver. hade varit kul med stegräknare, men det har jag inte. Just nu har jag verken tofflor eller yrkesskor, utan helt vanliga nerslitna tennisskor (eftersom jag började senare så har jag inte fått några skor än). Men mamma ringde och väckte mej i morse och sa att hon hade köpt skor så nästa vecka blir det skor iaf några dagar i hopp om hela fötter :)

    SvaraRadera
  16. Håller med dej helt tofflor borde inte få finnas. dem tar sönder tårna och ovansidan på fötterna, helt sjukt att skolan köper in dem. Vår lärare skulle visa hur viktigt det var med riktiga skor och när han visade det så lyckades han "hugga" fast en kniv i skorna.
    Haha jo viss är den fina snäll osv, men jag tänker inte skaffa hund så enkelt är det, hunden fick mej att hämta hans gosedjur på balkongen i snöhögen. dem är inte alltid snälla xD

    SvaraRadera
  17. haha aa sant, det måste vara en speciell sula. :P
    Jag är en riktig katt människa, men det hade varit häftigt med något exotiskt djur som tex en blå spindel eller någon sorts ödla.
    heh vita tigrar är fina men dem kanske inte är så roliga när dem blir stora. xD

    SvaraRadera