tisdag 12 januari 2010

Lebkuchen






En underbart god kaka till en underbar tjej. Bk frågade om vi kunde lägga upp ett recept frukt,choklad och nötter. Hoppas du kommer gilla detta recept!





Cirka 12 stycken


100 g oskållad mandel
25 g choklad, grovt hackad
2 msk riktigt finhackad syltat citronskal
½ tsk kanel
½ tsk mald ingefära
1 krm mald muskotnöt
1 krm mald svartpeppar
1 krm mald kryddnejlika
2 stora äggvitor
2 dl florsocker


Sätt ugnen på 150 grader. Finfördela mandel och choklad i en matberedare. Blanda väl med citronskal och kryddor.
Lägg äggvitorna i en JÄTTE ren bunke och vispa till styvt skum med elvisp. Vispa ner florsocker i omgångar och fortsätt vispa i ytterligare någon minut så att det blir en mycket tjock, blank maräng. Tillsätt mandelblandningen och vänd försiktigt ner den med en stor sked.
Klicka ut smeten på plåtar täckta med papper. Med stora mellanrum och bred ut dem till prydliga rundlar, cirka 9 cm i diameter.
Grädda kakorna tills de blivit blekt gyllengula, cirka 15-20 min.
Låt dem svalna och lossa dem från pappret.


Pause i kakbaket:
De här kakorna gjordes (utan choklad) ursprungligen i medeltida tyska kloster. De mest berömda kom från Nürnberg, ett centrum för kryddhandeln på 1500-talet när chokladen först kom till Europa. Det här receptet skiljer sig från andra tyska recept såtillvida att det innehåller maräng, sju sorters kryddor samt nötter istället för honung och mjöl.


Chokladglasyr
100 g choklad, finhackad
1 3/4 dl florsocker, siktat


Gör glasyern under tiden. Lägg chokladen i en skål, ställ den över en kastrull med kokhett vatten och smält försiktigt. Ta av från värmen och låt svalna.
Rör ut florsocker i 4 msk hett vatten till en slät glasyr och blanda ner chokladen.
Glasyren ska vara ganska lättflytande - rör ner lite mer hett vatten om det behövs. Doppa kakorna i glasyren och lägg dem på smörpapper tills det tunna glasyrlagret stelnat. Förvara dem i en lufttät burk men ät upp dem inom 1 vecka.

3 kommentarer:

  1. Så smarriga de där kakorna såg ut. Värt att prova kanske. Kan tänka mig att smaken blir ganska julaktig, vilket ord hihi...
    Men det ser så gott ut...
    Kram i kylan.
    Synnöve.

    SvaraRadera
  2. Hejsan!
    åh tack så jätte mkt alltid lika kul o höra :)
    jora bara bra , hur är det själv?

    SvaraRadera
  3. ja kaloribomb kan man kalla den. Dessa kakor ser inte så dumma ut heller. Medan andra försöker starta det nya året nyttigt så kör ni på med onyttigheter så det står det härliga till! Fint! Fyller år i mitten av mars... så det närmar sig, bara att inse sen att man är närmre 30 än 20 =)

    SvaraRadera