torsdag 10 december 2009

Danish rye bread

Jag vill tipsa er om att Läsa hela receptet innan ni sätter igång och inte göra som jag gjorde innan idag. Läste hela men tappade bort dag 2 mitt i allt..hehe
Jag é lite slarvig men det blev bra ändå! Gått med rågbröd såhär i juletid..

Blötläggs dagen innan:

360 g klippt råg (rågkross)
240 g solroskärnor
60 g linfrön
36 g salt
6 dl vatten

Tillsätt dag 2:

6 dl vatten
50 g jäst ( jag använde torrjäst)
350 g mörk sirap
740 g grovt rågmjöl
360 g vetemjöl

Blanda samman degen med maskin 30-35 min på låg hastighet.
Låt vila i ca 35 min i bunken/skålen.
Lägg upp i brödformar, använd skrapkort eller blöta händer. Fyll 2/3. platta till degen med vatten. Denna degen kräver rätt mycket vatten.
Låt jäsa upp till kanten, tar ca 25 min beroende hur varmt man har.
Sätt på en plåt och lägg en plåt över med bakpapper emellan.
Bakas i 180 grader 1 timme.

Visst tar det en stund att baka detta bröd men detta är också en given julklapp till folk som gillar grovt bröd.

Joförresten...vi har en sida på facebook nu med..så har ni en sådan joina gärna oss där...

3 kommentarer:

  1. Men så gott! Här ska bakas !

    SvaraRadera
  2. Tackar! Har letat efter ett sådant recept ett bra tag faktiskt!

    SvaraRadera
  3. Hej där.
    Gott bröd kan det väl bll för det väl.
    Titta in hos mig för några smakprov på årets likör nu.
    Kramen synnöve.

    SvaraRadera