tisdag 17 november 2009

Julknäckebröd

Detta var ett önskemål från Maria ... Hon vile ha knäckebröds recept och jag tyckte att man kan ju skoja till det lite. Fast det har säkert någon annan redan gjort. Iaf så börjar vi med ett nytt tema. Dirty weekend ligger på is tillsvidare och istället har vi Julklapps tips. Detta är ett av dem. Finns ju inget som är så trevligt och få som något hemmagjort. Packar man bara in det lite snyggt med en fin etikett.


(mina fick lite förmycket färg första gången)

ca 20 stycken

12 g torrjäst ( en påse)
5 dl ljummen glögg
3-4 tsk salt
1 liter rågmjöl
5 dl vetemjöl
ca 2-3 tsk pepparkaksmix

Värm glöggen. Blanda de torra ingredienserna och häll i glöggen. Knåda degen smidig.
Låt jäsa till dubbelstorlek under bakduk eller plast, tar ca 2 timmar.
Kavla ut degen till 2 mm tjocklek. Ta ut runda kakor med en assiett eller som jag använde ett shake-glas. Kavla ut något och nagga med en krusig kavel.
Lägg på plåt med papper och grädda i 225 grader i ca 13-15 min.

Det lade sig en härlig doft av jul i köket varje gång ugnsluckan öppnades. Det är ju så att vår lampa i ugnen är trasig så man ser varken in eller ut..hehe
Dessa passar perfekt med lite dansk grön mögelost eller bara lite smör.

8 kommentarer:

  1. wow, aldrig tänkt på att baka just knäckebröd. Printade ut receptet, tack!

    SvaraRadera
  2. Ahhh Jepp detta måste också provas, låter gott som xxx jhu...

    SvaraRadera
  3. Det var ett riktigt juligt recept på knäckebröd, ska nog testa! Ha det bra, kram Eva.

    SvaraRadera
  4. Tack så mycket! Din blogg var ju också helt juvlig, recept gillas ALLTID! :-)

    SvaraRadera
  5. Knäckebröd är så gott. Det har jag bakat i många år. Enkelt och man vet man får i sig.
    Kramen Synne.

    SvaraRadera
  6. Å! Tack så mycket Chili! Underbart! Dessa fina skall jag testa! Tror du att jag kommer att imponera på svärmor så hon tappar talförmågan eller:-)?Tusen tack!

    SvaraRadera
  7. Mmm, knäckebröd gillar jag!
    Har bakat det en gång i riktig bagarstuga men har inte gjort det hemma. Jag måste prova det också.
    MVH/Ingrid

    SvaraRadera
  8. åh, vilket underbart juligt recept! :)

    SvaraRadera