onsdag 4 november 2009

Gröna Vitlöksbaguetter

Gu va bilden blev mörk..trisst brödet é gott som in i tusan så jag tycker ni ska sätta igång o baka direkt!!


25 g jäst
100 g rucolasallat
6 dl vatten
2-3 vitlöks klyftor
2 msk olivolja
1 msk salt
15 - 16 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Mixa salladen med 2 dl av vattnet i en mixer eller med mixer stav.
Värm resten av vattnet till fingervarmt, 37 grader i en kastrull. Häll lite i taget över jästen och blanda tills den löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, det gröna vattnet, skalad och pressad vitlök, olivolja, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta samman degen tills den släpper från bunkens kant. Täck med plast och låt vila ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 4 bitar, forma till avlånga längder och lägg dem på plåt utan bakduk i 30 min.
Snitta dem med en vass kniv och grädda dem i 250 grader, ca 15 min.
Låt svalna på galler.

Gott att skära och lägga en bit mozzarella slungad i lite olja och örter och gärna en skiva tomat. Det är riktigt smaskigt!

6 kommentarer:

  1. Yeeeez, vad sugen jag blev på att slänga mig i bakbyttan! Tur att jag inte har ruccola hemma, för jag måste lägga mig i tid i kväll - Men till helgen! Just you try to stop me!

    SvaraRadera
  2. Disse skal jeg prøve på mandag! :-)
    Jeg kan ikke å linke, men har dere på min bloggliste.
    Ha en fortsatt flott uke!

    SvaraRadera
  3. Vilket bra och spännande bröd.

    SvaraRadera
  4. Bli veckans blogg på min blogg. Anmäl dig.

    SvaraRadera
  5. Ska baka detta bröd idag, tveksamt om det finns nåt godare än vitlöksbröd, kommer även prova en baguette med jalepeno i också & kanske en med chili, gillar när det är lite sting.
    Tack för receptet :)
    Bästa hälsningar: Pike

    SvaraRadera
  6. Bakat det & det är helt kanon, rekomenderas.
    gjorde dubbel smet, en naturell m vitlök & en med vitlök/jalepeno.
    Alla baguetter vart perfekt utan större besvär.
    Tack grabbar.
    /Pike

    SvaraRadera