söndag 4 oktober 2009

Lotta Brincks kanelbullar

Många recept ser likadana ut i grunden men de skiljer sig alltid i slutet. För alla bakar med sin passion och sin kärlek. Men testa Lottas recept och titta in en sväng i hennes härliga matblogg!


Till Lottas bästa kanelbullar (40 st) behöver du: 5 dl mellanmjölk, 100 g smält smör, 1 paket (50 g) färsk jäst, 1 dl strösocker, 11 + 1 dl stenmalet vetemjöl. Fyllning: 100 g smör, 1 dl strösocker, 2-3 msk malen kanel. Pensling: 1 ägg + pärlsocker.

  • Gör så här: Smält smöret, blanda med mjölk (behöver inte vara värmd) och smula i jästen.
  • Rör i sockret och häll i 11 dl vetemjöl. (Om du inte har stenmalet mjöl kan det behövas 1-2 dl mer.)
  • Arbeta länge, 10 minuter, allra helst i köksmaskin eller med elvisp. Degen ska vara ganska lös.
  • Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare 3-4 minuter. Degen ska nu vara riktigt seg och bilda trådar när du drar i den.
  • Jäs över täckt i 30-45 minuter till ungefär dubbel storlek. Det gör inget om jästiden blir längre…
  • Ta upp degen på mjölat bord. Dela i två delar.
  • Kavla ut varje del till en platta ca. 35 x45 cm. Fördela smör, skiva gärna med osthyvel, strö över socker och kanel på plattan. Rulla ihop som en rulltårta. Skär varje rull i ca 20 bitar.
  • Lägg i bullformar, några droppar smör eller smörolja i varje räcker som smörjning.
  • Jäs övertäckt i ca 20-25 minuter. Degen ska resa sig snabbt efter ett lätt tryck med pekfingret.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över generöst med pärlsocker.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter i 225-250 graders ugnsvärme.

1 kommentar: