söndag 4 oktober 2009

Kanelissar

Såhär blev mina kanelissar som jag gjort på ett recept ur Pain de martins bakbok. Har ni inte köpt den redan så tycker jag verkligen att ni ska göra det. En mycket inspirerande bok.





KANELBULLAR PÅ VILDJÄST, 20 bullar
600 g levain (se steg 1–3 i det här receptet)
600 g vetemjöl
150 g smör
120 g sirap
1 msk kardemumma
1 ägg
300 g mjölk
1/2 tsk salt
1. Smält smöret, mortla kardemumman och blanda sedan alltsamman i en bunke. Arbeta degen tills den är smidig och fin. Jag blandade för hand i cirka 5 minuter. Sätt plast på bunken och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, på ett ungefär. Min deg stod i cirka 4 timmar.

150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kanel
2 tsk kardemumma
5o g mandelmassa
3. Baka ut på valfritt manér. Jag rullade ihop 20 stycken ganska stora bullar. Låt jäsa 1–2 timmar på plåten under en handduk. Det ska inte vara någon tvekan om att de har jäst.
4. Pensla med Riddarbageriet-Johans äggstrykning (1 ägg, 2 msk vatten och 1 tsk salt) och strö på pärlsocker mandel eller annat.
5. Skjuts in i ugnen! 250°, 10–15 minuter.

5 kommentarer:

  1. Vad kul att du vill bli veckans blogg hos mig =)

    Jag kommer snart välja ut några som får chansen att vinna.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Hej på er alla glada bagare.
    Säger grattis till alla kanelbullar idag. Har inte bakat några, men det var kanske dumt. Det är gott med en kanelbulle till kaffet ju....

    Vad är vildjäst för något?
    Har röd och blå jäst då...

    Här är det förkylt. Det gillar jag inte. Vi ska ju iväg om en vecka ju.... Sitta i flyget och snufsa är inte så kul. Men det får gå.
    Ska till Madeira på söndag. Det ser jag fram emot.
    Ha en fin afton nu.
    Kramen Synne.

    SvaraRadera
  3. Ja denna helgen har varit en sån helg som man helst hade velat mysa i soffan men en film och någon att mysa med. Men allt kan man inte få haha.

    Bullarna ser riktigt smaskiga ut måste jag säga.

    SvaraRadera
  4. De ser jätte fina ut säkert jätte goda också.
    Läckert.
    Kram Ingrid

    SvaraRadera