lördag 12 september 2009

Danskt Rågbröd

Det Danska rågbrödet är kännt för sin härliga smak och för att vara grunden till en äkta sillamad, (sill macka). Gott bröd för varje måltid. Här även gjort på en surdeg...

Dag 1

Grundsurdeg

5 g jäst

2 dl lättfil

3 dl rågmjöl, grovt

Dag 2 eller 3

1,5 dl rågkross

5 dl vatten

1 msk salt

2 tsk fänkåls eller kumminfrön, stötta

4 dl vetemjöl special

7 dl rågmjöl, grovt

3 msk smör, till pensling

Gör så här:
1. Dag 1: Lös upp jästen i fingerljummen (37°) lättfil och rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn.
2. Dag 2-3: Blötlägg rågkross i ljummet vatten 2-3 timmar eller häll kokande vatten över dem och låt stå 30 minuter. Sila av vattnet.
3. Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagdt rågkross, vetemjöl, och rågmjöl.
4. Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa cirka 3 timmar i rumstemperatur.
5. Sätt ugnen på 250°.
6. Pensla brödet med vatten.
Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med
sticka.
7. Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och
stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst en dag innan det skärs upp.

10 kommentarer:

  1. Hej tack så mycket. Jag äter inte bröd så ofta men om jag gör det så blir det oftast något grovt bröd eller hambakat tunnbröd. Nej jag bakar aldrig :)

    SvaraRadera
  2. Det kan jag berätta. Jag äter inte bröd alls.. =)

    SvaraRadera
  3. Jag köper oftast grovt bröd, men på helgerna brukar vi baka scones till frukost. Men jag vet att det blir billigare med att baka brödet själv. Så detta receptet ska jag testa på, så återkommer jag när jag har bjudit familjen på det. Ha en trevlig söndag *vink*

    SvaraRadera
  4. Det här var en härlig blogg. Mycket mumsig och den får snålvattnet att rinna =)
    Önskar att jag orkade baka =(
    Maritha.

    SvaraRadera
  5. hejhej :D Kolla gärna in min blogg x"3

    SvaraRadera
  6. Sv: Tackar! :) Jag köper bröd, har inte tid att stå och baka eget. Det blir oftast något grovt bröd fast igår kom pojkvännen hit med någon grekisk limpa som var jättegod. :)

    SvaraRadera
  7. Det är för besvärligt att göra surdeg för min del.

    SvaraRadera
  8. -Det låter ju härligt med sådant :)

    SvaraRadera
  9. Hej! Kan man göra ett surdegs bröd på glutenfritt mjöl?

    //Cissi

    SvaraRadera