tisdag 14 juli 2009

Morotsrutor




Mellan 30-40 rutor

100-150 g hackade valnötskärnor
4-5 morötter (400 g)
4 dl socker - helst hälften farin
2 1/2 dl solrosolja
5 medelstora ägg
knappt 5 dl vetemjöl
1 RÅGAD tsk bakpulver + 1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk kanel
Glasyrtäcke av:
300 g Philadelphiaost
1 RÅGAD dl siktat florsocker
2-3 msk pressad lime (eller citron)

Börja med att smörja en stor långpanna. Lägg ett bakplåtspapper i botten så behöver man bara smörja och bröa längs långpannans kanter, och man slipper rester av ströbröd i kakans botten. Ställ långpannan åt sidan. Värm ugnen till 180 grader.
Grovhacka valnötskärnorna. Om du gör det i en food processor/matberedare så behöver skålen inte sköljas ur (innan morötterna rivs). Tippa bara över nöthacket på en tallrik. Ställ åt sidan så länge.
Skala och riv morötterna ganska fint - ställ dem också åt sidan. Vispa ihop solrosolja och socker och rör sedan ner ett ägg i taget. Lägg också i de hackade valnötterna och de rivna morötterna. Blanda allt ordentligt.
Rör ihop vetemjöl med både bakpulver, bikarbonat (båda delarna behövs i det här fallet), salt och kanel. Vänd ner detta i kaksmeten. Häll eller lägg ut smeten i den smorda långpannan.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan kallna. Bred sedan över en glasyr gjord av mosad Philadelphiaost som blandats/rörts med siktat florsocker och lite citron- eller limesaft.
Låt glasyren stelna och skär sedan den stora kakan i mindre bitar. Garnera gärna med tunna, tunna strimlor av lime- eller citronskal.

7 kommentarer:

  1. Det där lät gott, ska göras snarast. =)
    Tackar!!

    SvaraRadera
  2. oj vad gott det där lät. Måste nog testa det ngn dag

    SvaraRadera
  3. hehe jadå, jag har hittat en sååå cool på nätet som jag skulle violja ha den dagen jag gifter mig. Den var svart lila vit om jag inte minns fel och had en konstig vinkel, lutade änna lite :) Helt underbar! Udra vem som kan göra en sån bara haha

    SvaraRadera
  4. Tack för titten hos mig och den snälla kommentaren!

    Mumsiga kakor... det receptet måste jag prova!
    Vilken mysig blogg ni har... hit kommer jag gärna igen!

    SvaraRadera
  5. H gör du. Det hade ju varit helt underbart! Då vet jag vart jag ska vända mig när den dagen närmar sig iaf. Hade vart så häftigt att ha en sådan tårta :)

    SvaraRadera
  6. Mumsigt recept som jag bara måste prova. Men jag är glutenallergiker så jag provar att byta ut vetemjölet mot mitt mjöl istället.
    Tack och bock för receptet!
    //Cissi

    SvaraRadera
  7. fan va de så¨g goa ut. Blir sååå sugen på dessa.

    SvaraRadera