söndag 7 juni 2009

Små Krukbröd

Innan jag utbildade mej till kock så tittade jag alltid på Jamie Oliver, han är en mycket duktig kille på allt inom mat och bak världen och detta är ett av hans recept. Det är så himla gott...

Kursiv

12 små oglaserade blomkrukor i lera
25 g jäst
25 g margarin eller smör
2 ½ dl mjölk
1 dl hackade örter (bestäm själv, jag tog timjan)
1 tsk socker
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Lägg krukorna i kallt vatten. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll lite degvätska i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten degvätska, örter, socker, salt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakning.
Arbeta degen smidig och jäs den i ca 30 min.
Ta upp på bakbordet och knåda. Dela i 12 bitar och forma till släta bullar. Lägg dem i krukorna som smorts väl. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 min.
Ställ krukorna på en plåt och grädda mitt i ugnen, 225 grader , ca 20 min.

Servera bröden som de é, blir en trevlig upplevelse på festen. Ha gärna ett smör smaksatt med salt, örter och lite vitlök till.



13 kommentarer:

  1. Hmm bara en liten fråga. Krukorna. Har dom ngn funktion mer än utseende. Eller e de bra för tex smak eller jäsning eller så?

    SvaraRadera
  2. sv: Tack så mycket :) Jadu, allt med choklad funkar!

    Intressant recept!

    SvaraRadera
  3. Å vilken härlig blogg!:) Så för att besvara din fråga, jag är ingen småkakemänniska, och egentligen inget fan av bakelser heller. Min svaghet i livet är riktigt gott bröd, gärna bröd med nötter, torkad frukt och dylikt.

    På sötsak-fronten så är det smulpaj och morotskaka som gäller:)

    Kramis

    SvaraRadera
  4. Sv: Åh tack vad snällt!
    Jag är ganska tråkig när det gäller mat, så jag får nog säga att jag helst fikar med "släta bullar" eller nybakta kanelbullar. Fast det är ju egentligen ingen kaka, så då får jag säga kladdkaka istället.

    SvaraRadera
  5. tack så mycket, jag bara skriver av tankar och hur livet är från dag till dag.. kul du gillar det! din blogg är riktigt mumsig många härliga recept, får nog testa något av dem!

    SvaraRadera
  6. dessan83.blogg.se det var jag som skrev innan.. ha det bra

    SvaraRadera
  7. Sv: Hehe, precis. Det är ju det viktigaste, att komma ihåg rätt dag :)

    Vi hade det ganska molnigt, men skönt & behagligt. Men sedan rätt som det var när vi alla satt och fikade så började det ösregna & hagla, och jag har aldrig sett så många människor packa ihop så snabbt och springa in under tak, haha :P

    Ja, den var verkligen jättebra! Jag blir helt peppad av den! :D

    SvaraRadera
  8. Åå, hade varit toppen att få receptet!
    Japp, morotskaka med ostkladd, mums:)

    Kramis

    SvaraRadera
  9. Tack så mycket! =)

    Jag måste nog säga mammas hmmabakade bullar, mockarutor (snoddas) eller havreflan =)

    Ha det bra! Kram

    SvaraRadera
  10. Åhh, man blir ju alldeles sugen när man kliver in här =) Min favoritbulle är Desiréebullen (den heter så i Örebro); en bulle helt FYLLD med vaniljkräm. =)

    Tack förresten för din fina kommentar!

    SvaraRadera
  11. Jag är nog inte så där jätte mycket för något, så men när jag väl fikar går det bra med båda och :) men jag gillar att baka, bjuda andra! :)/ Dessan83

    SvaraRadera
  12. Men gud...jag läste k(r)ukbröd...

    SvaraRadera