tisdag 30 oktober 2012

Kräftsoppa med Scones

På mitt senaste uppdrag i kock svängen, skulle jag laga Buffé med 2 rätters för ca 100pers , sköta ett salladsbord med 15-20 olika saker på, en dagens soppa. Och det kanske inte låter svårt men att bli avbruten av folk som har frågor om andra saker eller som behöver hjälp när man é ensam kock i detta lilla kök. Hmm..Ja de tär på ens humör! Men tänkte bjuda er på ett gott laktosfritt sopp recept!





Kräftsoppan: ( Nu har jag inga direkt mått, använder sällan det)

 3 charlottenlökar finhackade, 1 halv purjolök strimlad, 1 hackad vitlök som fräses i olja. 
Grov hacka 1-2 röd paprika, 4-5 morötter, halv grön chili. Ös ner i grytan och rör om. 
Tillsätt en slurk vitt vin ( kan uteslutas om man vill, men tycker den ger god smak). 
Saften av ½ citron som hjälper till att bryta den feta smaken av grädden. 
Lagade nog soppa till 10 pers men tag ungefär 5 dl havregrädde och 3 dl soyamjölk plus ca 1 dl vatten. 
Hummerfond å lite salt och peppar. Koka upp tills moroten är mjuk. Mixa med stavmixer. 
Är den för lös så red av med maizena men tyckte den blev riktigt krämig å god. 
Kräftorna kan du lägga i vid servering tex i botten av skålen. 
Tycker inte de ska kokas med då de lixom räkor får en metallisk äcklig smak vid förmycket värme. 
Obs! Ögonmått utlånas efter behov!



Scones: (Världens lättaste bulle)

Mycket enkel deg som inte kletar konstigt nog.
5 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, en nypa salt, 2 msk olja, 2 dl vatten.
Blandas till en deg. Jag körde i nypa linfrö, havregryn, solrosfrö för att få det lite mer matigt.
Delade i små bollar och ner i muffinsformen ca 10-14 min i 250 grader.
 Fick ut 6 små mumsbitar som passade till soppan:)




Gillade du receptet? Återkom gärna med ris eller ros!


1 kommentar:

  1. Sv Tackar :) Hoppas på att kunna hålla uppe trevligheten ;)

    Hoppas också kunna slå den så det gäller att fokusera på målet.

    SvaraRadera