Idén kläcktes i december 2009 under en av Kyänis Hälso konferenser.
Dag 1
Blanda samman 600g ljummet vatten, 360g rågkross eller vetekross, 240g solroskärnor, 60g linfrö, 50g surdeg (kan uteslutas) och 36g salt. Plasta skålen och låt stå över natten.
Dag 2
Tillsätt ytterligare 600g ljummet vatten, 12g torrjäst, 50g honung, 740g grovt rågmjöl, 360g vetemjöl, 150g tinade blåbär.
Blanda till en kletigt grötig smet i 10-15min. Jäs i en timme eller tills degen jäst över skålen (som den brukar göra för mig)
Klä fyra brödformar med bakpapper, skrapa upp cirka 7-800g i varje. Jäs ytterligare 30 min. Grädda i 180 grader en 55min. Låt svalna på galler.
detta bröd kan hålla sig saftigt i flera veckor, och det mognar om man låter det vila några dagar. Är fantastiskt gott att rosta (som alla andra bröd egentligen).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar