Här har ni min tolkning av Vörtbrödet som é så populärt såhär års..Fast jag har helt å hållet plockat bort vörten..Å dess klassiska svampighet. Tror ni kommer känna igen tillväga gång sättet..
blir 2 bröd
12g jäst
7-9 dl ljummen grön blossa glögg
5 dl vetemjöl
3-4 tsk salt
5 dl grovt rågmjöl
3 dl fint rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl krusakli
1 dl vetekli
Vatten + en solid järngryta med lock +
Blanda samman allt till en smidig deg. Känns degen för torr (å det ser man när mjölet har svårt att tränga in i degen) tillsätt mer vatten, 5-10 dl.
Gör ABSOLUT inget om den är lös för den ska ändå jäsa i minst 12 timmar.
Så plasta skålen å ställ på varm plats.
Om det nu är så att degen är skärbar, dela den på mitten, tillsätt en gnutta mer vatten och rör samman.
Värm ugn till 250 grader med grytan i.
stjälp upp smet/degen i den varma grytan. Lägg på locket och baka i 35 min. tag av locket och sätt i bakstickan. Sänk temp till 200 grader 10 min 95 graders innertemp.
Mmm, det här brödet lät gott! Och intressant med en annorlunda variant av vörtbröd :)
SvaraRaderaJa nu blev jag sugen på en brödbit. Lite bilder på de snygga bagarna tack.
SvaraRaderaFår allt prova nån gång!
SvaraRadera