onsdag 5 januari 2011

Finskt Surdegsbröd

Detta é ett riktigt nyttigt och hållbart bröd. Rågbröd kan vara svårare att baka iom att degen är kletigare än vanligt. Men övning ger färdighet...




1/4 pkt jäst
1 liter ljummet vatten
1 msk salt
2,5 liter grovt rågmjöl


Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör tills allt löst sig.
Strö över saltet och låt stå 10 min.
Häll över resten av vattnet och ungefär hälften (1,25 l) av rågmjölet. Rör om väl.
Täck bunken med plastfolie men lämna ett lufthål och ställ den varmt (rumstemperatur) i 12-24 timmar.

Dag 2:
Rör därefter ner resten av mjölet ( 1 l) men spara ca 3 dl till utbakning och ca 1 dl vatten.
Låt den ytterligare jäsa i 12-24 timmar.

Degen kommer vara "bubblig" och ha en syrlig doft.
Stjälp upp på ett mjölat bakbord och knåda in det resterade mjölet, forma till ett stort bröd och lägg på en bakpappers klädd form. Jäs under bakduk i 2-3 timmar eller tills brödet börjat spricka på ytan.
Grädda i 200 grader 1 timme och 10 min. Låt brödet stå kvar i ugnen tills den är kall. Packa in i en bakduk och sedan i en plastpåse. Och låt vila i minst 2 dygn innan du skär i det.




Jag följde inte receptet denna gången heller. Mitt bröd fick ligga i bunken 6 dygn innan det bakades. och ytterligare 2 dygn innan jag tog en skiva. Om man vill ha ett mycket syrligt bröd så följ inte receptet, men det är ett mycket enkelt recept för den som vill vara lite nyttig såhär efter jul och nyårs firande.

6 kommentarer:

  1. Det där tror jag att jag ska testa! Till och med jag fixar att följa det receptet. =)

    SvaraRadera
  2. jag brukar aldrig följa recepten :o ...kanske därför det aldrig blir gott..

    Baha, KeyYo är tillbaka!! IN IN IN efter en bloggpaus pannkaka!

    SvaraRadera
  3. Ska det alltså in i plastpåse med bakduken om sig? Om jag fattat det rätt ...

    SvaraRadera