onsdag 22 december 2010

Jordgubbstryffel

koka upp jordgubbar till marmelad
Låt önskad mängd vara kvar i grytan, tillsätt 2 tsk honung/1 dl vispgrädde och koka upp. Hacka 200g vit eller mjölkchoklad och lägg i en skål. Häll över grädden och blanda tills chokladen é smält. 
Tillsätt 50 g smör i klickar och rör om. 
Låt massan stelna i kylskåp. 

(om du använder vit choklad så är det inte säkert massan stelnar helt men funkar kanon till praliner)

Temperera choklad:

200 g choklad räcker till 24 praliner om inte fler. Hacka 100 g lagom fint och smält i en skål över ett vattenbad till 49 grader.Hacka ner resten av chokladen. 
Tag av från värmen och ös ner den hackade chokladen, rör om tills massan når 27-28 grader. Värm på nytt till 31-32grader. Klart!

Vitchoklad kräver 40 grader/ 26-27 grader och slutligen 29 grader

Mölkchoklad: 45/26-27/30 grader

Fyll choklad i en sprits eller häll direkt från skålen (ta det som du känner kladdar minst) ner i önskad isform, vänd och gunga ut på ett papper. Låt stelna i rumstemp. Fyll med tryffelkräm och täck igen med smält choklad. Låt stelna i kylskåp

4 kommentarer:

 1. Sv: haha jo, lite kanske, om man kollar riktigt noga! ;) Nej, du jag kan föreställa mig det! Det ser ju så ljuvligt ut alltihop! Det låter däremot inte lika kul, det är ju så himla tråkigt att städa! Knivar är farliga ifall du inte visste det än, men du lär ju ha märkt av det idag om inte annat ;)Tack det samma och God jul på dig! :)

  SvaraRadera
 2. Jordgubbstryffel lät otroligt gott.

  SvaraRadera
 3. Sv. Ja jag tkr den är den bästa mobilen!
  Tack så mycket! Värmer verkligen <3
  GOD JUL SJÄLV! :D

  SvaraRadera