söndag 15 augusti 2010

Seelen- pingvin i flytväst


cirkus 40 stycken á 90 g

Dag 1
blanda samman 100 g fint rågmjöl, 400 g dinkelsikt, 6 g jäst och ca 550 g vatten

Dag 2
Tillsätt ca 600 - 800 g dinkelsikt, ca 40 g havssalt, 600 g (30 gradig) vatten, 25 g nyponmjöl (men kan uteslutas). Nyponmjölet hittades hos Astrid och aporna (500g för 104 kr) .
Blanda degen intensivt tills den är elastisk och lite blank på ytan. Degen ska vara väldigt mjuk. degtempen bör vara 26 grader. Stjälp upp den i en väloljad braspanna och täck med plast. Låt jäsa i en timme. Vik försiktigt ihop degen 2 gånger under jäsningen utan att volymen minskar.

Töm ut pannan på en oljad arbetsbänk. tryck försiktigt ut degen till ca 30 40 cm.
Nu kommer vi till det klyddiga eller kladdiga.
tryck ut en bit av degen lite till och skär med en vass kniv, tryck ut ännu en bit och fortsätt dela. Jag förstod mig inte på detta utan skar upp hela degen direkt. Poängen med detta är iaf att degen hela tiden ska ha ytspänst så att degämnena drar ihop sig lite och blir lätta att plocka upp.
Lägg degbitarna med undersidan upp på en plåt och låt jäs i 1 timme. Grädda i ca 20 min i 230 grader.

Ni kommer ha en fantastisk frukost framför er, och som får hela grannskapet att vilja knacka på dörren.

9 kommentarer:

  1. Tack enormt för frågorna! :D

    SvaraRadera
  2. det vet jag inte, var ett tag sedan jag spela minigolf :P kan inte vara så dålig iaf!

    SvaraRadera
  3. SV: Jaa, kan man säga, riktigt fin röst! :)
    Runt 3 har jag i hcp. Haha okeej, det låter lite jobbigt, då får träna mer ;)

    SvaraRadera
  4. BOMBOMBOM, nu jag har svarat på frågorna i frågestunden!tack så mycket för frågorna! Alla som orkar läsa allt får 57 lax av mig!

    och ett extra TACK till dig CHILI! :D

    SvaraRadera
  5. Jo visst gjorde du det! Jag kom på när vi passerat att det borde ha varit du! Jag var ute på lunchen med en kollega, det blev ett antal besök hos redfellas :P

    Allt bra?

    SvaraRadera
  6. Inte lätt att ha stora träd utanför balkongen där fåglarna verkar trivas ypperligt om inte annat haha =)
    Din stackare, hoppas förkylningen går över snart. Det brukar ju vara svårt att bli av med under den här årstiden tråkigt nog.

    Jo brödet blev jättebra faktiskt! Blev torrt ganska snabbt dock, vet inte om man kan göra något åt det? Tips på bra/gott/nyttigare mjöl och ingredienser man kan ha förresten?

    SvaraRadera
  7. Kika in på min blogg och va med om att få chansen att bli länkad :D

    SvaraRadera
  8. Nami... vad e bättre än hembakat, doften.. smaken? nami

    SvaraRadera