lördag 3 juli 2010

Frogbread

Min kära Blogg vän i Norge har önskat sig ett recept på ett matigt matbröd. Hoppas du gillar detta Synne!
Hugo som é min hund står givakt i köket var gång jag bakat. Han älskar nybakat och älskar detta bröd, hoppas ni med gör det. (för er som inte fattar, Frogbread= Grodbröd, groddar)



Dag 1

Väg upp i en skål:

300g vatten
180g klippt råg
120g solrosfrön
30g linfrön
25 g surdeg
18 g salt

Dag 2

Tillsätt i samma skål:
300g vatten
6g jäst
1 dl sirap (kan uteslutas)
370g grovt rågmjöl
180g vetemjöl
1 dl mussli
Tag efter egen smak Alfagroddar

Att Strö över:
1 dl mussli blandat med flingsalt

Kör ni degen i en maskin så bör den blandas i 30 min. Det ska vara en lös deg och ser de torrt ut, tillsätt mer vatten.
Plasta skålen och jäs i ca 45 min.
Tag fram brödformar och ställ dem i blöt. Har ni ingen våg så använd ögonmått. Kan låna ut mitt ögonmått till den som inte hittar sitt *ler*
500-600g är lagom för ett bröd.
Värm ugnen till 180 grader. Jäs upp till kanten och grädda mitt i ugnen ca 55 min.

Behövs inget pålägg. Jag rostade mackorna och bredde på lite majonäs, groddat och en skiva ost. Frukosten é räddad i flera dagar nu.


4 kommentarer:

  1. hehe fyndigt namn. ser gott ut. Är ingen bagerska men ska be min mamma att baka detta till mig.

    SvaraRadera
  2. tack Elin:) Ja mammor kan baka goda saker till en. Min mamma bakar sällan numer, hon ber istället mej och göra något:) Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Ge gärna tips på något lättbakat som passar i sommarvärmen! =)

    SvaraRadera
  4. Låter väldigt gott kompis, såg dej på bilden i bagarmössan i blaskan. :))

    SvaraRadera