fredag 2 oktober 2009

Nadjas Kanelbullar

Först ut i våra utvalda recept är detta från den härliga matbloggen Nadja's Kök fylld av allt för alla smaker.


(bilden lånad från bloggen)


Grunddeg: 150 g smör, 5 dl mjölk, 50 g jäst, 1 1/2 dl strösocker, 1/2 tsk salt, 2 tsk malen kardemumma, ca 15-18 dl veremjöl, 1 ägg till pensling, ev. 1/2 dl hackad sötmandel till garnering, 1/2 dl pärlsocker till garnering

Kanelfyllning: 100 g rumsvarmt smör, 1/2 dl socker, 3 tsk mald kanel, ev. 1/2 tsk mald kardemumma

Vaniljfyllning: 150 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker, 1-2 msk vaniljsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm. Smula sönder jästen i en skål och tillsätt degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och den malda kardemumman. Rör ner det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt i 5-10 minuter. Degen ska bli blank och smidig. Låt degen vila i 40 minuter eller tills den jäst till dubbel storlek. Gör fyllningen under tiden. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt valfri kryddning. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta. Fyll med valfri fyllning. Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bullarna på en plåt eller i bullformar och låt jäsa i 40 minuter på en varm plats med bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och eventuellt hackad sötmandel. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen, i 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler med en bakduk över. Nu är det bara att mumsa i sig och njuta!


Nadjas Nya blogg: nadjaskitchen.se

1 kommentar:

  1. Vad skoj att ni ville ha med mitt recept! Jag ska själv prova ett annat i helgen och lägger ut det på söndag. Bilden ni har tagit är på vaniljbullarna som är OTROLIGT goda! Jag brukar ta och dela degen på två och sedan ta en med kanel- och med vaniljfyllning när jag väl bakar.

    Ha en fin Kanelbullens dag!

    SvaraRadera