torsdag 9 juli 2009

Vaniljbröd

Detta bröd finns även i en annan variant. Brödet passar bra till soppa med en skiva stark ost.



Ingredienser:

50 g färsk jäst
5 dl ljummen mjölk
1 vaniljstång delad
2 msk olja
2 – 3 tsk salt
11 – 12 dl bakvetemjöl
1 dl mörksirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en degbunke.
koka upp mjölk och vaniljstång till 37 grader.
Rör ut jästen med vaniljmjölken och tillsätt övriga ingredienser.
Ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda.
Arbeta degen kraftigt 5 min och jäs den i bunken i ca 30 min.
Knåda degen kraftigt på lätt mjölat underlag.
Forma till önskad form, pudra lite mjöl över och skåra ev. ett rutmönster med vass kniv.
Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt.
Jäs i ca 20 min på plåten.
Grädda strax under mitten i ugnen i 30 – 35 min eller tills bröden känns klara.
Låt dem svalna på galler.

3 kommentarer:

  1. herregud så mumsigt o så icke-gi :D

    SvaraRadera
  2. Ställ gärna en fråga i min frågestund :D
    http://mariiesblogg.blogg.se/

    SvaraRadera
  3. Chili, du får testa mitt recept på amerikanare.

    SvaraRadera