söndag 19 juli 2009

Deep finger



12 stycken

Botten:
115 g smör
3 dl mjöl
½ dl råströsocker

Kola och täcke:
200 g smör
1 ½ dl råströsocker
3 msk vit baksirap
4 dl kondenserad mjölk
7 rutor riktigt mörk choklad, brutna i bitar

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en 23 cm stor form och lägg bakpapper över botten. Häll smör, mjöl och socker i en matberedare och kör tills degen börjar samlas. Tryck ner degen i formen och jämna till ytan. Grädda kakan gyllengul i varm ugn 20.25 min.

Gör under tiden kolan: Lägg smöret i en kastrul, häll i socker, baksirap och kondenserad mjölk och värm på låg värme tills sockret har lösts upp.
Koka upp och sjud i 6-8 min under oavbruten omrörning. Tills smeten blivit mycket tjock. Ta ut skorpan ur ugnen, häll kolasmeten över och ställ in formen i kylskåpet tills kolan stelnat.

Täcket: Smält chokladen i en värmefast skål över en kastrull med sakta sjudande vatten. Lyft bort skålen och låt chokladen svalna något. Bred därefter ut den över kolan. Ställ in formen i kylskåpet igen. När chokladen stelnat skär kakan i 12 bitar och servera.

1 kommentar:

  1. Haha! De där har jag också gjort, till ett födelsedagskalajs, och de gick åt som smör i solsken!

    SvaraRadera