söndag 26 juli 2009

Baguette - eller är du bara glad att se mig?























Med två dagars ledighet funkar ett över natten-recept bra. De här ska bakas hårt, annars blir det inget av det, åtminstone inte baguetter:

På den första dagen:

1,5 dl vatten
5 g jäst
225 g (4 dl) vetemjöl
6 g salt

Blanda allt utom salt, kör på låg växel ett par minuter. Dra sedan upp hastigheten i 6 minuter, tillsätt salt, och kör sedan 5-6 minuter till. Plasta och lägg i kylen till nästa dag.

På den andra dagen:

Degen från dagen innan
3 dl vatten
10 g jäst
450 g (7.5 dl) vetemjöl
0.5 msk ljus sirap
10 g salt

Blanda allt utom salt. Kör på samma sätt som dag ett.
Dela upp i lagoma klumpar, 5-6 stycken och rundriv. Låt vila i 2 timmar.
Rulla ut till baguetter, låt jäsa i en timme eller så.
240° i ugnen, beroende på om ni har en varm ugn. Det brukar bli för mycket i min. Sätt in baguetterna, spruta in vatten. Kör i 10-25 minuter.
Tänk på att det här är baguetter. Hård grym skorpa och mycket färg.

14 kommentarer:

  1. Desiré Anderson26 juli 2009 19:58

    Jag har hört att man ska vara rätt snäll mot degen när man bakar och inte knåda förlänge eller ha i för mycket mjöl. Är det sant?

    SvaraRadera
  2. Åh va gott det brödet ser ut och vara. Min farfar brukade baka ett bröd med ost i. Jag fick ju såklart inte något recept på det, men har testat och baka med ost men aldrig hittat rätt. Undrar om ni har något bra brödrecept med ost?Förresten så har ni en mycket mysig baksida.

    SvaraRadera
  3. Degen blir elastisk och go om man knådar upp den ordentligt, det är så glutenet kommer igång. Om man kör på tok för länge så slits degen och alla dess luftblåsor sönder. Och för mycket mjöl är horribelt, lite kletigt ska det allt vara.
    Den här baguetten är riktigt fin, och hemligheten ligger i att den legat över natten. Det är värt det...

    SvaraRadera
  4. Din fråga har nu kommit upp på min blogg =)

    http://pey.blogg.se/2009/july/del-2.html

    SvaraRadera
  5. Sv: Tack så mycket! följ den gärna(: Hmm, min favorit kaka är nog kladdkakan, om det nu räknas som en kaka^^

    SvaraRadera
  6. Det blir ju automatiskt så att man kollar in designen först. Men även om designen är trist så brukar jag ändå läsa några inlägg för att se om själva personen är intressant.

    SvaraRadera
  7. Tack Micke!
    Favoritkakan får nog vara något så simpelt som sockerkaka :)
    Enkelt, snabbt & himla gott! :)

    SvaraRadera
  8. sv: oj så roligt,haha:)
    oj vilken svår fråga, de finns så många goda kakor, så tyvärr kan jag inte svara på den frågan. men jag gillar glass mera än kakor! rättare sakt jag älskar glass!

    SvaraRadera
  9. sv: Haha hm.. Kladdkaka :D själv?

    SvaraRadera
  10. Tack så mycket. Jag blev något fundersam när jag fick frågan om vilken min favoritkaka är. Men när jag tryckte på länken försvann mitt frågetecken. =)
    Själv bara älskar jag biskvier och är något som jag ska göra mig ett försök på att göra.

    SvaraRadera
  11. mums, dock är jag inte det minsta hungrig, men det såg gott ut för det (;

    haha har du spelat tennis i Wii och där är du dålig ? :P haha, du är allt rolig (:

    ska kika!
    kram / c

    SvaraRadera
  12. Tack så jätte mycket, de värmde:)
    Härligt med alla era recept, kommer komma till användning:)

    SvaraRadera