söndag 28 juni 2009

Italienskt Durumbröd

Ett lite annorlunda bröd som kanske inte många gör, eller så gör ni kanske det. Ja det é iaf mycket gott, sitter och äter en sådan macka just nu faktiskt...7 1/2 dl kallt vatten
10 g jäst
1 msk salt
3 dl durumvete (200 g)
14-17 dl vetemjöl (850-1.000 g)

Dag 1:
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, durumvete och sist vetemjölet lite i taget. Den här degen ska vara ganska fast i konsistensen.

Arbeta degen kraftigt på bakbordet tills den blivit slät och smidig. Täck degen med lock eller plastfolie och låt den stå över natten i en rymlig bunke, den jäser till drygt dubbel storlek.

Dag 2:
Mjöla bordet och häll ut degen. Dela degen i två delar och forma till runda degämnen.

Låt vila cirka 30 minuter. Knåda och lägg i mjölade korgar eller på plåt för att jäsa på nytt.

Till baguetter delas degen i fyra delar och knåda ihop till korta längder och låt jäsa i cirka 30 minuter. Rulla sedan ut till baguettelängd och strö på lite durumvete. Lägg bröden på smord plåt för att jäsa. Täck med handduk. Sätt ugnen på 250 grader och placera en långpanna i botten av ugnen. Korgbröden ska jäsa till nästan dubbel storlek, det tar uppemot en timme. Baguetter jäser lite snabbare.

När korgbröden har jäst vänds de försiktigt ut på en smord plåt. Sätt in plåten i ugnen. Slå 1/2 dl vatten i långpannan och stäng ugnsluckan direkt. Sänk värmen till 200 grader.

Bröden ska gräddas ganska hårt för att få en fin, knaprig skorpa; baguetter cirka 30 minuter, korgbröd 35 minuter. Låt bröden svalna utan att täcka över dem så bevaras den knapriga skorpan.


1 kommentar:

  1. Ska baka idag så det där passade ju bra.
    Ser gott ut.
    Kramen Synne.

    SvaraRadera