lördag 20 juni 2009

Chilenska Empanadas

Har ni Överlevt midsommarafton? Jag hoppas att ni hade fint väder, här regna de lite titt som tätt men de é ju så en svensk midsommar ser ut. Dessa små piroger é jättegoda...



4 personer: (ca 12 piroger)

Degen:
2 dl Mjölk alt vatten
1/2 paket Jäst
1 dl Olivolja
1 tsk Salt
7 dl Vetemjöl
5 Ägg (4 hårdkokta, - 1 till pensling)

Fyllning:
2 dl riven Ost
3 msk Oregano
1-2 msk Kummin
3 Vitlöksklyftor
1 Tomat
500 gram Köttfärs
1 gul Lök
3 msk Kalvfond (salta mer om du inte har)
3 msk Matlagningsvin (kan även det uteslutas)
1/2 msk Salt
1 dl Vatten
Peppar
Olivolja

Om man vill:
12 Oliver
24 Russin

1. Börja med att värma mjölken eller vattnet fingervarmt (ca 37 grader). Smula sedan i jästen och blanda ut den, tillsätt sedan övriga ingrediener till degen utom äggen. Blanda ut och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

2. Skala och finhacka vit och gul lök, stek tillsammans med köttfärsen i ungefär en matsked olivolja tills den är genomstekt, tillsätt då vin, fond, oregano, kummin samt salt och peppar. Hacka även en tomat grovt och tillsätt tillsammans med en deciliter vatten. Låt puttra tills vätskan är borta. Hårdkoka 4 av äggen.

3. När degen jäst så kavla ut till en centimeter tjock platta och ta ut rundlar med ett glas eller liknande, kavla sedan ut dessa till några millimeters tjocklek. Lägg en klick köttfärs, 1/4 ägg (dela en halva) samt en nypa ost, och om du vill russin och oliver. När alla är fyllda så vik över den ena kanten över den andra och tryck ihop, gärna med en gaffel. Se till att de håller tätt.

4. Sätt ugnen på 200 grader och pensla pirogerna med ett uppvispat ägg, strö sedan över oregano och grädda i ugnen ca 20 minuter, eller tills de är gyllene. Servera med:


1 Rödlök
2-3 Tomater
Olivolja
Vinäger

Salt & peppar

Skala och skiva 1 rödlök i tunnaskivor, Skiva sedan tomaterna på samma sätt, blanda till
en vinaigrette av olivolja och vinäger och häll över de tunt skivade ingredienserna och

salta och peppra sedan efter tycke och smak.

3 kommentarer:

  1. Min kompis sandra brukar baka sådana för hennes mamma kommer från argentina. De är så himla goda. Men i hennes är det kyckling. Tack för de fina kommentarerna:)

    SvaraRadera
  2. åh det därsåg gott ut!

    jag överlevde midsommar:)

    SvaraRadera
  3. haha ja du behöver inte oroa dig :)

    SvaraRadera