torsdag 18 juni 2009

Basilikabröd

Basilika är en krydda som jag inte använder så mycket, trots att den é så god. Speciellt i detta bröd...




12 Bröd

25 g Jäst
3 dl Vatten
1 tsk Salt
3 dl Grahamsmjöl
4 dl Vetemjöl

Basilikaolja

1/2 dl Basilika; finhackad Vitlöksklyftor; 1-2 pressade
1/2 dl Olivolja
2 ml Salt

Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör om tills det löst sig. Tillsätt salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Strö över mjöl och låt jäsa ca 30 minuter under duk. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Rulla smala längder, skär 15 cm långa bitar och gör en knut. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. Grädda sedan mitt i ugnen ca 12 min. Blanda under tiden ihop basilikaoljan och pensla med den direkt efter gräddningen. Servera bröden nygräddade.

3 kommentarer:

  1. Basilika kan man aldrig få för mycket av! ;-) Min favoritkrydda! Ska definitivt testa receptet. Glad midsommar! //Anna

    SvaraRadera
  2. Måste jag ju prova snart. Blir en jädrans massa bak efter midsommar :P Fan siencefiction cookikiesarna va suuuupergoda. Här går dom åt som godis!

    SvaraRadera
  3. Hej där.
    Detta är en blogg jag vill följa.

    Basilika är en ört som jag använder väldigt ofta!
    /Nicklas

    SvaraRadera