måndag 18 maj 2009

Kalljästa Kanelbullar deluxe

Det blåa é klart färg blandat med smör,socker och mandelmassa

50 g jäst
5 dl kall vispgrädde (eller mjölk)
150 g rumstempereat smör (eller milda bak)
1 tsk salt
1 dl strösocker
15 dl vetemjöl (ca 900 g)

Fyllning:
Smör, socker och kanel eller vad man än önskar

  • Smula jästen och blanda ut i lite av vispgrädden. Tillsätt resten.
  • Tillsätt smöret, socker, salt och sist i mjölet. Arbeta samman degen i ca 10 min.
 Jag använder Alltid maskin och brukar låta den arbeta på tills degen riktigt glänser och är fast och fin. Inte för fast. Man kan peta med fingert på degen, om den skjuter sig tillbaka är den okej.

  • pudra lite lätt med mjöl på degen, sätt på platsfolie (som färbättrar jäsningen) och låt hela bunken stå i kylen i ca 8 - 12 timmar.
Åtta till tolv timmar senare...

  • Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Låt vila en stund. Dela degen i 2 bitar och kavla ut till en avlång kaka. ca 25 x 50 cm.
  • Bred på din fyllning och rulla ihop. Skär i bitar och lägg i formar på plåt med snittytan upp. Låt jäsa i 30 min.
  • Pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugn 250 grader mellan 5 och 8 min.
Låt svalna eller ät upp dem direkt.
Funkar att värma på igen.


2 kommentarer:

  1. Vilken bra blogg du har :-)
    Du e duktig!

    SvaraRadera
  2. men gud vad härligt gott det ser ut...
    Äntligen en blogg med bara recept, ska nog testa kakan med polkagrisar :).

    SvaraRadera