söndag 28 oktober 2012

Kärleksmums

Nytt jobb, förmycket jobb, Idé torka och mycket mer har stått ivägen för denna bloggs uppdaterande. Sådant som även kan hända de bästa:) Hoppas att ni överlevt ändå!!



Cirkus 30 bitar, 20-25 min.

250g smör
2 ägg
1,5 dl + 4 msk socker
1,5 dl Soyamjölk
4 dl +3 tsk vetemjöl
5 msk kakao
1 msk bakpulver
bakpapper
2 dl havregrädde
2 dl kokosflinger och karamellfärg

Sätt ugnen på 225 grader.
Smält 150g smör. Vispa ägg och 1,5 dl socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner smöret. Blanda i 4 dl vetemjöl, 3 msk kakao och bakpulver.
Bred ut smeten i en form med bakpapper. Cirkus 30x40 cm. Grädda 15 min. Låt kakan svalna.
Smält 100g smör i en kastrull. Tillsätt grädde, 4 msk socker, 3 tsk mjöl och 2 msk kakao. Koka upp krämen tills den är tjock (nästa som kola). tar ungefär 5-6 min. Bred ut krämen över kakan och strö över kokos. Skär den inte förrän den är helt kall.





onsdag 5 september 2012

Vegansk Sockerkaka

Vegansk Sockerkaka är en ny favorit hemma hos mig. Min kära halvsyster är på besök (därav blogg-torka) från Us and A och hon är Vegan på Heltid. Visste i att Sockerkaka heter bizcocho på spanska?!:)


4dl vetemjöl
2 dl socker
2½ tsk bakpulver
1 3/4 dl vaniljsocker
60g vegetabiliskt fett, Milda culiness funkar bra
1 dl sojagrädda (blå)
1 3/4-2 dl sojamjölk

Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver i en skål. Vispa ner smör, soya grädda/mjölk.
Smörj en form och ströbröd slå den. Används en brödform krävs 30-40min annars räcker det med 25-30 min i 175 grader.

måndag 30 juli 2012

Vildmarksbröd

Inte alls så galet som man kan tro. Ett hårt bröd som ändå é mjukt å med smak av vildmarken..
En gammal klassiker i ny tappning!




Dag 1
150g ljummet vatten
150g rågsikt

Rör ihop till en smet, plasta skålen och låt stå över natten.

Dag 2
Fördegen
500g ljummet vatten
500g rågsikt
300g vetemjöl
20g salt
10g jäst (kan uteslutas)

Blanda ner alla ingredienser utom saltet. Kör på mellan hastighet i 2 min. I med saltet och kör ytterligare 2 min. (Jag använder alltid min bakmaskin då man kan förbereda annat under tiden)
olja in en plastlåda med lock, finns att köpa på ikea/Coop etc

Rör samman 1½ dl lingon, 2 tsk honung och 5-7 grovt hackade enbär i en skål. Och vänd ner i degen förhand. Skrapa ner degen i lådan och låt jäsa 2 timmar.
När det gått en timme, blöta fingrarna och vik degen från höger in mot mitten, snurra lådan så att alla "kanter" viks in mot mitten.
Efter ytterligare 30 min gör du samma sak. Värm ugnen till max. Min går till 250 grader.

Skrapa upp brödet på mjölat bakbord, dela i två bitar. Dra ut degen och vik lätt ihop, på så sätt bildas det luftbubblor i brödet. Tryck Absolut inte hårt på brödet eller knåda det!!
Lägg de båda bitarna på en plåt med papper och sätt in i ugnen. Ställ även in en Oöm plåt på botten med några isbitar. Grädda i 15 min. 

Sänk till 200 grader och vädra var 5e min. Använd en digital brödtermometer, inner-temp bör ligga runt 97 grader.






lördag 23 juni 2012

Vitlöks knäcke

En knäckebröds bagare det bor i staden. Jo jag har testat ett nytt recept och detta är väldigt smidigt, just för att man slipper jästen i och sticksen får en fantastisk smak av vitlöken.

18-24 sticks

1 dl vatten
80g grovt rågmjöl
60g Grahamsmjöl
1 tsk salt
1 msk olja
3 pressade vitlöks klyftor

Rör samman alla ingredienser med en gaffel eller träslev.
(Vitlök har en tendens att lösa upp gluten så därför bör man låta bli och köras i maskin)
Jäs 1 timme.
Degen är styv när den jäst klart. Kavla ut tunt med rikligt av mjöl under, annars klibbar degen fast i kaveln och ni kommer få ett sörens utbrott (fall ni inte gillar sådant)
Nagga och skär upp i sticks. Lägg på plåt och grädda i 275 grader ca 10-15 min.

Gott till ostbrickan eller bara som snacks istället för chips.

fredag 22 juni 2012

frukostbulle

Hugo min hund var alltid den första att smaka när jag bakade. Fick han inte första skivan av brödet tex blev han ledsen och sa till. Detta var iaf en bulle han verkligen gillade. Tror jag...Glad midsommar förresten!



6g torr jäst
250g vatten
1 msk salt
360g vetemjöl

Blanda samman till en smidig deg. Jäs övertäckt med en tallrik eller plastfolie 40 min-2 timmar.
Forma till avlång platt "plädda", längd. Dela i 12 bitar eller 6 stora bitar.
Lägg på plåt och jäs 30-40 min. Värm ugnen till 250-300 grader. Sätt in plåten och spreja vatten under och ovanför. Stäng luckan och grädda 13-15 min.

Sanslöst goda med lite brieost och rabarbercurd


torsdag 21 juni 2012

RubarbCurd

Detta måste vara årets curd. Alla gör det. och ja jag gjorde en tvist. Mycket god till en bit mögelost på lite Crackers

Skiva 3 rabarberstjälkar i mindre bitar. Koka upp med 1 ½ dl vatten 10 min. När rabarbern är tillräckligt gosig mosa den genom en sil. Tillsätt 1 dl frusna hallon eller 2 dl färska.
Vispa 2 ägg och blanda ner i moset. Tillsätt 2 dl råsocker och 50g smör i bitar.
Sätt skålen i ett vatten bad (kastrull med kokande vatten) och vispa tills smeten tjocknar, ca 25 min.
Häll upp i sterila burkar och förvara i kylskåp. Ät och Njut!



Chocolate Cinnamonrolls

Kan nog Aldrig sluta att baka denna smaskiga bulle. Dock inte alla som gillar när jag kastar om och gör något annorlunda, men jag tycker det är lite trist med bara kanel och socker. Och dessa blev Sååå goda!!



24 Stora

130g smör (milda eller vanligt smör. Blir godare än vanligt tråkigt margarin)
1 tsk salt
5 dl mjölk eller 5 dl vispgrädde
12g torrjäst
1 dl socker
880g vetemjöl (klart ni kan avrunda uppåt!)

Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Använder kall mjölk, så tar lite längre tid att jäsa.
Plasta skålen och jäs 45 min på en varm plats.

Fyllning 1
Finhacka 2 dl cashewnöt (gärna salt om man vill), 1 dl mörk 70 % choklad och vispa ihop med 50-70g smör och 1 msk kanel. Det ska vara en fluffig kräm.

Fyllning 2 (remons)
Klassisk "sörja" inom bagerier i vetelängd och Wienerlängd .
ca 50g smör, 30g mandelmassa lite socker och kanel vispas även denna ihop till en fluffig kräm.

Dela degen i 2 bitar, kavla ut till en rektangel och bred på fyllning 1 eller 2. Rulla ihop och skär i 4 cm tjocka bitar. Lägg i formar och jäs 30 min.
Pensla med ägg och strö pärlsocker över grädda i 250 grader 10-15 min beroende på ugn. Känn med fingret i mitten av bullen. Är den lös ge det 5 min till.