onsdag 8 juli 2009

Nyttigt fruktbröd

Här kommer ett efterlängtat bröd som en tjej önskade sig för en tid sedan. Jag hoppas att du inte gått och köpt ett bröd till din mamma än. Anledningen till att vissa önskade recept tar lång tid é ör att vi inte hinner helt enkelt. Nu är vi ute och jobbar har fullt varjedag och kommer hem helt slutkörda i hjärnkontoren. Men önskar dej och alla andra allt gott och lycka till med detta goda bröd...


(detta bröd ser kanske konstigt ut, det är fryst)





Portioner: 2 bröd
Tid: 2 dagar
torkad fruktblandning:
200 g russin (cirka 1 1/2 dl)
150 g torkade aprikoser (cirka 3 dl)

Fördeg:
1 1/2 dl vatten
100 g grovt rågmjöl (cirka 1 3/4 dl)
100 g grovt grahamsmjöl (cirka 1 2/3 dl)
10 g jäst

Huvuddeg:
1 dl matlagnings youghurt
20 g jäst
30 g honung (cirka 2 1/2 msk)
30 g smör
10 g salt (cirka 1/2 msk)
250–275 g vetemjöl special (cirka 4–4 1/2 dl)
50 g durumvete (cirka 3/4 dl)
100 g valnötter
100 g hasselnötter
1 urkärnat äpple i bitar

1. Dag 1: Lägg russin och aprikoser i blöt i rumstemperatur över natten. Börja med fördegen. Lös upp jästen i kallt vatten. Blanda i rågmjöl och grahamsmjöl. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.
2. Dag 2: Häll bort vattnet från den torkade frukten.
3. Kör alla ingredienserna – alltså fördeg, torkad uppblött frukt och allting i huvuddegen – i en degblandare i cirka 10–15 minuter.
4. Låt degen vila cirka 30 minuter. Bearbeta degen ytterligare 5 minuter i blandaren och låt den vila 30 minuter till i bunken.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Degen skall vara kladdig. Dela den i två delar och lägg upp bitarna på mjölat bakplåtspapper på en plåt. Fös ihop bitarna till "kubbar".
6. Låt bröden jäsa i cirka 1 timme i rumstemperatur.
7. Värm ugnen till 250 grader. Ställ in bröden i mitten av ugnen. Sänk temperaturen direkt till 180 grader. Baka i cirka 40–45 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader (använd eventuellt matlagningstermometer, gärna digitaltermometer).
8. Låt bröden vila, gärna tills nästa dag. Förvara sedan i plast. Går utmärkt att frysa. Skär tunna skivor till ost och fruktkompott/marmelad.


3 kommentarer:

  1. Jag är inte så mycket för just kakor.. så jag får nog säga havreflarn i så fall :) Jag (som i stort sett alla andra tjejer) är en chokladtjej :) Så det är chokladcupcakes och liknande som jag gillar :)

    SvaraRadera
  2. Sv: tack så mkt :)Det måste nog vara min mammas smörkakor :)

    SvaraRadera
  3. sv: tack :D
    oh, det låter iallafall som ett gott bröd :)

    SvaraRadera