Ett nyttigt bröd för kropp och själ. Festligt lila...
Ingredienser:
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
3 dl frysta blåbär
2 msk olja
2 – 3 tsk salt
11 – 12 dl bakvetemjöl
1 dl mörksirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en degbunke.
2 msk olja
2 – 3 tsk salt
11 – 12 dl bakvetemjöl
1 dl mörksirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en degbunke.
Rör ut jästen med vatten och tillsätt övriga ingredienser.
Ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda.
Arbeta degen kraftigt 5 min och jäs den i bunken i ca 30 min.
Knåda degen kraftigt på lätt mjölat underlag.
Forma till önskad form, pudra lite mjöl över och skåra ev. ett rutmönster med vass kniv.
Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt.
Jäs i ca 20 min på plåten.
Grädda strax under mitten i ugnen i 30 – 35 min eller tills bröden känns klara.
Låt dem svalna på galler.
Ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda.
Arbeta degen kraftigt 5 min och jäs den i bunken i ca 30 min.
Knåda degen kraftigt på lätt mjölat underlag.
Forma till önskad form, pudra lite mjöl över och skåra ev. ett rutmönster med vass kniv.
Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt.
Jäs i ca 20 min på plåten.
Grädda strax under mitten i ugnen i 30 – 35 min eller tills bröden känns klara.
Låt dem svalna på galler.
DE SKA JAG PROVA SNART DAX ATT PLOCKA BLÅBÄR JU. oj caps sry.
SvaraRaderaJag som älskar allt med blåbär i måste ju bara prova det här brödet! Tack för tipset!
SvaraRaderaFinns det något ni INTE testar =) *härlig blogg*
SvaraRadera