söndag 28 juni 2009

Karlsbaderbullar

Detta måste vara en klassisk bulle som funnits sedan urminnes tider...

Ingredienser:

Karlsbaderdeg:

2 dl mjölk
1 pkt färsk/1 påse torr KronJäst för söta degar
2 st ägg
¾ dl vit sirap
200 g smör, rumstempererat
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
700 g mjöl

Kokosfyllning:

200 g Kokosmassa
50 g smör
vatten

Mandelfyllning:

300 g Mandelmassa Lyx
vatten

Gör så här:

1. a) Färsk KronJäst: Värm mjölken till 37 °C. Tillsätt jästen och rör ut. Blanda sedan i övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig konsistens.

b) Torr KronJäst: Blanda torrjästen med mjölet och övriga torra ingredienser. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig konsistens.

2. Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.

Kokosbullar:

3. Fyllning: Blanda kokosmassa och smör. Tillsätt vatten till spritsbar konsistens.

4. Dela degen i 24 bitar och rulla till bullar.
5. Sätt av på plåt och låt jäsa under en duk ca 45 minuter.
6. Spritsa i kokosfyllningen i bullen.
7. Pensla med ägg och strö över hyvlad mandel.
8. Baka i 200 °C i 10-12 minuter.

Mandelkringlor:

3. Fyllning: Lös massan med vatten till en bredbar konsistens.

4. Kavla ut degen, ca 50 cm bred och 3 mm tjock.
5. Bred på mandelfyllningen på halva degplattan och vik över den andra halvan.
6. Skär upp den i längder 1,5 cm breda, ca 60 g.
7. Tvinna degen och sväng ihop som en kringla.
8. Låt degen jäsa ca 45 minuter.
9. Baka i 200 °C i 10-12 minuter.
10. Penslas med smält smör och doppas i strösocker när de är varma.


1 kommentar: